3 Mayıs 2009 Pazar

Medeniyetinizi külahıma anlatın!

Efendim; bence aydınlarımız ve kalburüstü otoritelerimiz ortalığa çıkıp, 'neden bir türlü kalkınıp, tam medeni bir toplum olamıyoruz' sorusuna bin dereden su getirircesine komplike cevaplar arayacaklarına ve bu yolda halkın kafasını daha da beter karıştırıp, kaotik sistemi körükleyeceklerine, bir sürü detay çözüm önereceklerine, çok daha basit bir yerden başlamalılar.

Ne gerek var canım öyle temelde güvenilir tutumu yaratmadan, insanların kafalarını, daha üst seviyedeki detay kriterlerle iyice allak-bullak etmeye?! Aydın olalım, ama alttaki temel çözümleri kaf dağında oturuyor olmaktan dolayı görmezden gelmeyelim, değil mi?!..

Sen şimdi bu ülkeden hem düzgün ve sürekli büyüyen, dışarı belini bağlamamış ekonomi bekleyeceksin, batının modern anlayışını, medeniyetini buraya getirmeye çalışacaksın; hem de şu ibret-i alem, evlere şenlik, maganda ormanı kıvamına gelmiş trafiğimizi ve trafik ahlakımızı şu an olduğu barbarvari çizgisinde tutmaya devam edeceksin! Trafikteki en büyük katilleri, magandaları, umarsızları, eşkıyaları, zenginiyle-fakiriyle gözardı edeceksin!

Var mı baba öyle yağma! Hem öyle, hem böyle, önlü-arkalı fotokopi mi sandınız medeniyeti? O zaman bütün ülkeler canları isteyince medeni oluverirlerdi değil mi?..

O en baba eğitimleri almış olan, cillop gibi şık takımlarla-arabalarla otobanlara dökülen, kendini medeni zanneden eşkıyalar ülke trafiğinin kim bilir nasıl çoğunluk bir yüzdesini oluşturuyorlar?..

Sen git istediğin yurtdışı terbiyeyi al, oralarda oku veya bizim ülkenin en baba okullarında mürekkep yala; çık bakalım hele şu bizim otobanlara!.. Bakalım orada bir iki çıyanın, kıç piresinin, magandanın sana yapacağı pis hareketden sonra sen hala 'insan' olarak kalıyor musun, yoksa sen de onlardan beter maganda mı oluyorsun görelim!


Denetimlerimiz bu zengin-fakir, her telden ayıyı ve magandayı gerektiği gibi caydırıcı şekilde cezalandırıyorlar mı acaba? Eğer bu görev yerine getiriliyorsa; neden hala otobanlarımızda kelle koltukta gidiyoruz?!


Şimdi söyleyin bakalım ey aydınlar, kaf dağından aşağı uzak uzak bakanlar!

Sizce insanların, ölüm makinesi gibi araçlarıyla bütün olup, 'maganda canavarlar' halinde, en büyük medeniyet göstergelerinden biri olan trafik içinde bu kadar saygısızlık, umarsızlık, sevgisizlik ve hiddet gösterdikleri bir ülke, kağıt üstündeki derslerle, bilgilerle yüzyıl boyunca da eğitseniz; acaba medeniyeti yakalayabilir mi?

Bırakın bütün gün ağızkalabalığı bilgilerinizi halkın kafasına yük yapmayı da, siz medeniyetinizi külahıma anlatın!


Ömer Dalman (04.05.2009)
www.antoloji.com/omer_dalman



Hiç yorum yok: