10 Temmuz 2010 Cumartesi

Necati Doğru nükleer skandalını yazdı

07 Temmuz 2010 Çarşamba 12:01

AKP'nin "tarihi" anlaşma olarak nitelediği nükleer santral anlaşmasının imza sürecinde olup bitenleri ve perde arkasındaki gelişmeleri Sözcü Yazarı Necati Doğru kaleme aldı.

Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir devam eden nükleer santral görüşmeleri sonuçlandı. İki ülke hükümetleri arasında "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Anlaşmanın TBMM'de kabul sürecinde inanılmaz skandallar yaşandı. İşte bu skandallardan birkaçı:


Rusya ile imzalanan nükleer santral anlaşmasının tasarısı, "uzman" komisyon olan Enerji Komisyonu'nda hiç görüşülmeden direk olarak Dışişleri Komisyonu'na gönderildi.

Anlaşma kapsamında Rusya'nın Türkiye'de kendi sermayesiyle kuracağı nükleer santralin tüm hakları Rusya'ya devredildi. Mersin Akkuyu'da kurulacak santralin yüzde 100'ünün Rus şirketine ait olması karara bağlandı.

Santral üzerinde Türkiye'nin hiçbir hakkı olmadığı gibi, Türkiye'nin elektriğini 15 yıl boyunca bu santralden "satın" alması yasayla güvence altına alındı.

15 yıllık süre bittiğinde, santral anlaşması gereğince 45 yıl daha bu şirketten elektrik satın alınması da anlaşmayla karara bağlandı.

Rusya'dan satın alınacak elektriğin kilovatsaati KDV hariç 12.35 cent olarak belirlendi. KDV ile bu rakam 14.57 cent olarak hesaplandı.

Tüm dünyada 7 cent olan elektriği, Türkiye'nin 60 yıl boyunca bu fiyattan alması yasalarla garanti altına alınmış oldu.

Yasa ayrıca; Türkiye'nin bu şirketten "elektrik almaması" ihtimalini de ortadan kaldırdı.

İŞTE O TARİHİ ANLAŞMA!

AKP'nin "tarihi" anlaşma olarak nitelediği nükleer santral anlaşmasının imza sürecinde olup bitenleri ve perde arkasındaki gelişmeleri Sözcü Yazarı Necati Doğru kaleme aldı. Doğru, "Türk milletine 60 yıl boyunca girecek" yağlı kazığı şu sözlerle anlattı:

"Ben görevimi yapayım, size haber vereyim. Bu haberi Ankara'nın en çalışkan ekonomi muhabirlerinde Gülümhan Gülten'in yazısından öğrendim.

Bir kazık yağlanıyor.

Kazığı iktidar sivriltti.

Sonunda halka girecek.

Hem de 60 yıl boyunca girecek.

60 yıl; bir ömür eder. Bu kazığın bedelini babalar ödeyecek, onlar ölecek, oğullar ödemeye devam edecek. Oğullar ölecek torunlar ödemeye devam edecek. Bu kazık; "Türkiye'nin geleceğini planlıyoruz, gelecekte Türkiye elektriksiz kalmasın diye Rusya ile Nükleer Santral Anlaşması yapıyoruz" söylemi ile hazırlandı.

Hükümet Meclis'e getirdi.

Yasa Meclis'ten çıkacak.

Sivrilmiş kazık, yağlanmış olacak.

Duvarında "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazan Türkiye Büyük Millet Meclisi, kurulduğundan bu yana yasa tasarıları; önce uzman komisyonalra geiyor.

Burada iktidar ve muhalefetten konunun uzmanı milletvekilleri günlerce tartışıyorlar. Sonra "asıl komisyona" geliyor.

Burada da günlerce tartışılıyor.

Ve Meclis Kurulu'na iniyor.

***

Nedense, ne hikmetse, ne sakıncası varsa "Rusya ile Nükleer Santral Kurma'ya geçit verecek yasa tasarısı" Meclis'in bu konudaki uzman (tali) komisyonu olan "Enerji Komisyonu"nda hiç görüşülmedi.

Şöyle bir tasarı hazırlanmış!

Bir Rus şirketi kurulacak.

Sermayeyi Rus devleti koyacak.

Bu Rus şirketi Mersin Akkuyu'da bir nükleer santral kuracak. Türkiye topraklarında Mersin'de kurulacak nükleer santralin yüzde 100'ü Rus şirketine ait olacak.

Türkiye'nin bu nükleer santral üzerinde hiçbir hakkı olmayacak. Her türlü yetki Rus tarafında olacak. Proje başarısız olsa bile Rus tarafı bir yükümlülük altına girmeyecek.

Mersin santralinde kullanılacak nükleer yakıtı Rusya yeniden işleyebilecek. Ve geliyoruz asıl noktaya!

Kazığın sivriltildiği maddeye!

Türkiye devleti, bu santralde üretilecek olan elektriğin kilovatsaatini KDV hariç 12.35 cente (KDV eklendiğinde 14.57 cente çıkıyor) almaya mecbur olacak.

Bu yıl çok yağmur yağdı, benim barajlarım doldu, Rus şirketi senden elektrik almayacağım diyemeyecek.

15 yıl süreyle alacak. 15 yıl dolduktan sonra da nükleer santralin ömrü bitinceye kadar (ömür 60 yıl) almaya devam edecek.

***

Bu çok yüksek bir fiyat.

Dünya fiyatının iki katı.

Bu bedeli halk 15 yıl ödeyecek. Enerji Uzmanı Necdet Pamir'in söylediğine göre; dünyada şu anda nükleer santrallerden elde edilen elektriğin fiyatı 6-7 centten satılıyor. Türkiye ise 7 centlik elektriği Rus şirketinden 12.35 cente 15 yıl süreyle alma garantisi veriyor.

Bu ucu sivriltilmiş kazık!

Meclis'in Enerji Komisyonu'nda hiç görüşülmüyor. Asıl Komisyon olan Dışişleri Komisyonu'nda 1 saat görüşülüp onaylanıyor.

Altında ne var?

Yazmaya devam edeceğim.


Necati Doğru
Sözcü Gazetesi


Hiç yorum yok: